The show (robbery) must go on

1

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 7% (po novom metodu obračuna) u Kuršumliji 24%. Opštinu vodi privatna firma koja zloupotrebom prirodnih bogatstava ima dobit veći od budzeta opštine. I tako oni zajedno sa vremešnim pomagačima iz SPS-a rade već dvadesetak godina a neki i duže uz promenu članskih kartica. I penzija ih ne sprečava da nastave posao na „dobrobit“ stanovništva. Ostali bi oni do smrti a i posle ako može. The show (robbery) must go on.

E sad koliko zarađuju oni koji rade u Kuršumliji? Ne mislimo na organizovane kriminalne grupe i njihove saradnike. Plata radnika u Kopaoniku 300-350 evra, u Timoru takođe a to su firme koje zapošljavaju najviše radnika. Planinka je prijavila da ima 115 radnika kad se prijavila za subvencije od 1.63 miliona evra ali ih to ne sprečava da zloupotrebljavaju opštinske lokale, stanove, zemljište, javna preduzeća. U jednoj drugoj poltronskoj firmi koja se ovajdila od svih režima, radnicima isplate minimalac pa onda deo vraćaju na ruke. U opštini plate od 300 evra nagore. Oni koji su nabavili diplome ispod krušaka ili svojim poltronstvom dogurali do ,,viših i samostalnih“ savetnika imaju i više. Komisije su tek za posebna priča.

Kako da znamo koliko nam dobro ide ako se ne uporedimo sa nekim. Najveća cena rada po satu bila je prošle godine u Danskoj 42 evra, zatim u Belgiji 39,2 evra, Švedskoj 38 evra, Luksemburgu 36,6 evra i Francuskoj 35,6 evra. Najmanja cena rada po satu je bila u Bugarskoj 4,4 evra, zatim u Rumuniji 5,5 evra, Litvaniji 7,3 evra, Letoniji 7,5 evra, Mađarskoj 8,3 evra i Poljskoj 8,6 evra. U Srbiji, cena rada po satu je: 1.40 €. Minimalac 275 € (32.000,00 din) : 24 (radna dana/mesecno) : 8 (radnih sati dnevno) = 165,00 din/sat – 1.40 €).

Koliki lažov i prevarant moraš biti da znaš ovo a da pričaš da smo mi ekonomski tigar Evrope.

Kako izgleda laž vidimo na primeru moje opštine. Broj zaposlenih 2012 kada su uz obećanje 1000 radnih mesta došli na vlast bio je 20% veći od ovog sada. A otvaraju se fabrike namenske, izraelske, hoteli, čuda ali Zavod za statistiku i budzet ne lažu kao naše vođe. Tamo piše da je 2020 naplaćeno 215 miliona od poreza na plate, u 2021 planirano 185 miliona i pored povećanja plata u zdravstvu itd. Dakle nema zapošljavanja već će preko 10 % će od zaposlenih ostati bez posla. Ova banda neće stati. moramo ih zaustaviti.

Zvezdan Ristić
Pokret LJUBAV VERA NADA

Podeli.

1 коментар

  1. Krenite od opštinara, tamo je najveći javašluk. Od srednjoškolaca preko visokoškolaca pa sve do onih izabranih, odabranih i postavljenih i naravno penzionisanih već.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.