Расправа: Како је трошен и како ће се трошити новац грађана Куршумлије 2021

1

Две тачке: Други ребаланс 2020 и буџет за 2021 годину. Ово је требало бити тема јавне расправе али су је наши општинари избегли, па смо постали гори од Житорађе и Блаца, где су се на ове теме организоване јавне расправе.

У делу  буџетских прихода  ми из Покрета Љував Вера Нада става смо  да је праведно  изменом општинских одлука о оптеретити најбогатије а растерети  сиромашне. Сада је обрнуто а то би извели изменама одлука о градским зонама, пореским стопама, боравишним и комуналним таксама, фирмаринама, итд.

Такође врло битна ставка је доношење акта који треба упутити влади РС да преиначи уредбу по којој нема рока за плаћање пореза и доприноса СИМПО ШИКУ. Они од 2010 не плаћају доприносе  и тиме дугују општини Куршумлија око 2 милиона евра. Гибе заборавио да тражи 85 општинских милиона а својих 600.000 није. То би апсолутно покрило предложене мере али и оставило могућност за подстицаје у самозапошљавању и пољопривреди.

Што се тиче расходне стране  ми смо за другачији концепт буџета. Ово да милиони евра иду у путеве, асфалт, тргове и сл а да доведемо до тога да њима нема ко да хода је апсурд. Драстично смањити ове грађевинске активности преко којих се највише и  најлакше краде и тај новац усмерити у локални развој и пољопривреду, посебно у прерађивачке капацитете. Годинама је однос између грађевинских радова и запошљавања 20:1. За протеклих 8 година у грађевинске и сличне радове уложено је око 20 милиона евра а у локални развој и пољопривреду  четрдесет пута мање . И то нас је довело довде.

Сматрамо да треба смањити трошкове. И то у многим ставкама. Од  оних  малих ставки тога да треба прекинути праксу да канцелариским материјалом општина снабдева катстар што је ненормално,  па им се поред тога дају и општинска возила и сл. Затим смањити број  стално   запослених једноставним увидом у извештаје које треба увести са једним питањем. Шта сте радили данас. Привремео запослени служе углавном за манипулације и уцене пред и након избора па и ту треба врло ограничити број.

Репрезентација у кафанама општинског руководства већа дупло од износа који се одваја за помоћ најсиромашнијима, смањити је  4 пута. Укинути дневнице радницима општине за рад у разним телима и комисијама  које се највише дешавају у радно време. За прековремено обезбедити слободне сате или дане.  Смањити трошкове увођем електронског пословања у мери која је могућа. Ово се може посебно реализовати у раду скупштине.  Смањити трошкове комуникације јер су благо речено безобразни. Ко хоће ајфоне нека иде сам на своје име да склапа уговоре.

Звездан Ристић
Покрет Љубав Вера Нада

Podeli.

1 коментар

  1. Ovo sto si nabrojao je sve u redu i sve je tako, ali dok su ovi ovde to nece da se uvazi, oni i dalje gledaju gde i kako jos vise da vajde. Ovaj narod se iskreno nada da im je blizu kraj.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.