Rade Vučković

1

Rade, sin najačeg Kuršumlijskog trgovca Bogoljuba Vučkovića je kompozitor i šansonjer najveći na ovim prostorima. Ima dva zavičaja kako ima običaj da kaže Kuršumliju i Beograd. Rade je kroz život ostavio neizbrisiv trag pesmama. – kako si majko kako si oče, – dođi da ostarimo zajedno, – dva galeba bela, moj dobri andjele, – ovo je priča onama, – nisam te se nagledao, Balkanska duša, – Šumadijo ko bi tebe ostavio, – Rado lepa Rado,- kusur od života, – mi smo deca Kuršumlije i još preko dve hiljade od toga za Šabana Šaulića preko stotinu. Veliki broj ovih pesama su i sad hitovi, gde na veseljima je nezamisljivo ne pevati Radetove pesme.
Kroz Radetovu radionicu prošli su između ostalih i Zoran Kalezić, Šaban Šaulić, Snežana Đurošić, Mitar Mirić, Đej, Ljuba Aličić i još puno njih gotovo cela estrada.
Rade pored našeg pokojnog akademika Vojina Šulovića je najpoznatiji Kuršumličanin koji kaže ; meni Kuršumlija ništa nije dužna ja sam njoj puno dužan…
Imao je svoj koncert pre nedelju dana u kombank dvoranu u Beogradu pred hiljadu posetilaca, gde se posebno zahvalio Kuršumličanima koji su se samoinicijativno organizovali i kombijem došli na koncert. Imao sam to zadovoljstvo da i ja budem sa njima. Pre nego što smo krenuli za Beograd predsedniku opštine u Kuršumliji i njegovom zameniku smo se obratili sa molbom da se uradi neka zahvalnica i da to neko od nas na samom koncertu preda u ima svih nas najpoznatijem Kuršumličaninu u staroj Jugoslaviji…dobili smo negativan odgovor, gde o tome čak nisu hteli ni da čuju.
U ime svih Kuršumličana želim da se zahvalim Radetu Vučkoviću za sve što je uradio i što radi za moj grad a svima dajem obećanje da ćemo vrlo brzo da vidimo čiji je ovo grad VAŠ ILI NAŠ.

Hej Kuršumlijo zašto ćutiš,
pa čija je Kuršumlija ovo.

Svega sam se nagledao,
godina mi žao nije
al mi fali parče neba
iznad moje Kuršumlije

Đura Cahun

Podeli.

1 коментар

  1. Violeta Matijev on

    To parče neba,fali svima nama koji smo rođeni Kursumlicani. U srcu je uvek Kursumlija bez obzira gde smo.A Djuru da podsetim,prva pesma našeg pevača i mog druga iz detinjstva R.Vuckovica je Viki,Viki,Violeta..

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.