Петиција да се државне апотеке не дају у концесију

0

У свим апотекама ЗУ Апотека Прокупље али и апотекама по многим другим градовима: Лесковцу, Крагујевцу, Параћину,      …………   потписује се петиција да држава преузме апотеке које су реформама са државе прешле у надлежност општина и градова.  Да ли је то паметно и због чега?

Ако узмемо Апотекарску установу Прокупље која је након ,,реформе“ припала граду (тадашњој) општини Прокупље која како сазнајемо има 13 малопродајних објеката,   око 70 запослених који су у ранијим годинама остваривали одличне годишње билансе, остваривали 13 плату и доносили милионе профита који су се сливали у општинску касу. Сада је губитак нешто око 48 милиона.

Град Прокупље се сада одриче да покрије тај губитак и расписана је концесија у трајању од 15 година на износ од 230 милиона. Двадесет процената  или ти око 26 милиона би концесионар требало одмах да уплати граду а град би се решио дуга од 48 милиона. Ова одлука је усвојена на предлог  руководства ЗУ Апотеке Прокупље, па је апсолутно  нелогично зашто сада радници скупљају потписе да их преузме држава?

Будући концесионар се обавезује да само прве 3 године задржи свих 70 радника а после…… Из медија се мегу видети подаци да су потраживања око  75 милиона, за  залихе лекова нема података, али с обзиром број појединачне објекте и ту се ради о цифри која  треба да покрије односно можда и премаши дуг. Зашто онда златну коку дати приватнику?

Да потсетимо да су потешкоће које имају  апотеке чији су власници општине и градови ,,нечијом одлуком“ имају централизовану набавку а такође и ограничену маржу од 12 % и да зато бележе лошије билансе. Ко је тај ко је  прописима онемогућава начин пословања који је дозвољен  приватним везано и за набавку и маржу и ко  приморава  апотеке да се приватизују, односно дају у концесију?

Да ли је за грађане добро да све оде у приватне руке? Да нема ограничавања маржи и да неколико њих направи монопол? Да градови и општине имају утицаја. Спречава ли до монополлистичко понашање ланаца апотека?

Велике грађевинске фирме, банке, пољопривредни комбинати све распродато како би се створила ,,елита“ која ће бранити право приватне својине до краја. Само се неће освртати како се до те имовине дошло.

Ви који сте да нешто и остане можете потписати петицију  још ових неколико дана тј до 07.11.2020

 

Куршумлија без цензуре

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.