Hotel Evropa simbol grada Kuršumlije

0

Poštovani sugrađani

Povod za obraćanje su uočeni građevinski radovi na objektu „Evropa“ u centru našeg grada.
Po saznanju i uočenom na licu mesta – preduzeće „Planinka“ je preduzelo obimne radove na nekakvoj rekonstrukciji i dogradnji tog objekta. Naravno sve protivno autentičnosti izgleda objekta, originalnosti i istorijskoj svrsi postojanja tog objekta.

Ne dozvolimo uništavanje objekta hotela „ Evropa“ – simbola slavne prošlosti i našeg grada i stare i moderne Srbije.
Zdanje koje odolevalo više od jednog veka njegovom rušenju i uništenju u svim prethodnim ratovima i teškim vremenima i koje je mnogo godina predstavljalo odraz kulture, duhovnosti i starogradske atmosfere i objekat mnogostrukih manifestacija i događaja jednog grada.

Objekat hotel „Evropa“ izgrađen 1892. godine i star više od 1 veka kao simbol i svedok davnih događaja i vremena je u svom originalnom obliku opstajao i pored uticaja zuba vremena , ali su u nekim sadašnjim nezdravim vremenima građani Kuršumlije doživeli da vide jedno bahato i samovoljno ponašanje opštinskih vlasti i takozvanog vlasnika ovog objekta – preduzeća „Planinka“ koje je na divljački način i bez ikakvog osećaja , znanja i mere za poštovanje značaja starine i istorije i kulturne baštine revnosno prionuo rušenju ovog objekta i pretvaranju istog u neku „kičerajnu“ kafanu za potrebe gostiju istog preduzeća.

Kako nisu ispoštovali propise (Zakon o kulturnim dobrima) i odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o zaštićenosti objekta hotel „Evropa“ to zahtevamo hitno zaustavljanje započetih radova na tom zdanju i vraćanje objekta u njegovo prvobitno stanje.

Inače, objekat „Evropa“ je izgrađen sredstvima našeg grada i oduvek je predstavljao državnu , odn. javnu svojinu našeg grada i kao značajan spomenik kulture i kao takav uvršten u objekt zaštite spomenika kulture nije mogao biti predmet promene vlasništva u korist jednog privatnog preduzeća. Svako drukačije zaključivanje je nezakonito.

Ovim putem pozivamo sve građane Kuršumlije, ustanove , organizacije i sve dobronamerne subjekte da se priključe našem zahtevu i svakom vidu otpora ovakvom vandalskom ponašanju gradskih vlasti i pomenutog tzv. vlasnika pomenutog objekta koji je umislio da sve može pa i da prekraja istoriju našeg grada.

Opštinski odbor Stranke slobode i pravde –Kuršumlija

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.