Dalja podrška Stranke slobode i pravde radnicima “Simpo-Šik” Kuršumlija

0

Najavljeni su protesti radnika Simpo Šik dana 23. 24. i 25.avgusta i blokiranje saobraćaja na magistralnom putu Niš –Priština kod petlje – s. Kastrat u organizaciji sindikata tog preduzeća i predsednika sindikata Aleksandra Erakovića . Povod- neplaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 10- tak godina unazad.

Podsećamo građane i javnost Kuršumlije da je Stranka slobode i pravde Kuršumlija prva od svih političkih subjekata ukazala na drastično kršenje prava radnika Simpo Šik– zbog toga što im nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje / za period čak i više od 10-tak godina , čime su drastično oštećeni i ne mogu ostvariti pravo na realni i puni iznos penzija- nakon penzionisanja.
Ističemo da je član naše stranke g-din Slavko Ilić imao više javnih nastupa ispred ulazne kapije preduzeća Simpo Šik i saopštenjima prezentovao i problem neplaćenih doprinosa njihovim radnicima, kao i kršenja drugih njihovih prava i pozivao sve radnike na javni protest i blokadu magistralnog puta u s. Kastrat- kako bi se ukazalo na gorući problem i kako bi problem bio rešen od strane poslodavca, kao i preko nadležnih struktura republike Srbije ( sa problemom upoznati i Samostalni sindikat Srbije, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, ministar finansija Siniša Mali i poslanica SNS iz Kuršumlije Ana Čarapić).

Podsećamo , protest pod okriljem SSP Kuršumlija i Slavka Ilića je održan – blokiran je put ali se zastrašeni radnici nisu odazvali ovom protestu i blokadi, osim neznatnog broja. Svojim prisustvom podršku je dao samo nezavisni sindikat „Sloga“.
Naravno – radnici su ucenjeni da ne vode sudske sporove za zaštitu svojih prava i zastrašeni su čak i otkazom u firmi , uz manipulaciju rukovodstva preduzeća i posebno sindikata koji za ceo taj period od 10 godina u kom je izostala uplata doprinosa nije preduzeo ništa da se to pitanje reši.

Tek nakon date javne podrške od strane SSP Kuršumlija radnicima Simpo Šik i sprovedenih akcija da se otvore oči radnicima i pruži im pomoć za ostvarenje uskraćenih im prava – pojavio se niotkuda nekakav sindikat Simpo Šik , valjda da se vidi da i oni postoje – tek na papiru, koji se kao dosetio nakon naših akcija i inicijativa da treba da pozovu radnike na neki protest.

Ovom prilikom – podržavamo svaki vid napora i borbe svih radnika Simpo Šik –za ostvarenje njihovih prava i da ostvare zakonska prava i cilj- da im se uplate svi neplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje , kao i da budu ostvarena i zaštićena i sva druga prava koja im pripadaju po osnovu rada u skladu sa Zakonom o radu i drugim pozitivnim propisima.
Podrška se daje samo radnicima Simpo Šik i njihovoj borbi / ne i njihovom sindikatu koji je ćutao svo vreme i verovatno je u sprezi sa vladajućim strukturama lokalne vlasti i države Srbije – koji nisu mrdnuli da zaštite radnike.

Stranka slobode i pravde je uvek tu i otvorena je za sva pitanja radnika kao i ostvarivanje besplatne pravne pomoći .

Dana 22.08.2021.

Opštinski odbor Stranke slobode i pravde – Kuršumlija
16. februar 24 Kuršumlija
tel. 062/ 8 172 358

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.