Борци пазите – Истиче рок за добијање статуса борца …….

0

Обавештавамо и апелујемо на грађане који су учесници ратова да најкасније до 11.03.2021 поднесу захтев у општини како би стекли статус борца. Статус борца је основ за пуно других ствари предвиђених законом. Мислимо да посебно треба истаћи Борачки додатак. Доста бораца из ових крајева на жалост се налазе или ће се налазити у материјалној ситуацији да испуњавају услове за исти.

Борац са навршених 60 година има право на Борачки додатак! Он се утврђује на основу минималне пензије у Србији и признате категорије борца и то у проценту од 100% за 1. категорију борца, 80 % за 2. категорију борца и 60% за 3. категорију борца. Борац то може да оствари ако није у радном односу, нема других прихода, нема пензију, не обавља послове по уговору, није предузетник, не прима социјалу и не обрађује више од 5 хектара земље.

Мислимо да оваквих суграђана на жалост има доста, али има и доста оних који ће за неколико година доћи у могућност да користе овај додатак. Није то много али ко нема помаже. Закон борце дели на три категорије: 1) Борци који су у рату учествовали дуже од 200 дана, 2) Борци који су учествовали у рату од 46 до 200 дана и 3) Борци који су учествовали у ратним дејствима до 46 дана.

Напомињемо да је закон објављен у Службеном гласнику РС бр.18/20 од 03.03.2020. године. Њиме се само делимично изашло у сусрет ономе што су борци тражили. Регулише читаву лепезу питања што је предугачко за овај текст али на овом линку можете наћи све што вас интересује: https://www.propisi.net/zakon-o-pravima-boraca-vojnih-invalida-civilnih-invalida-rata-i-clanova-njihovih-porodica/

Општина Блаце је објавила јавни позив како би упознала своје мештане, што је за похвалу. Апелујемо на владајуће структуре у другим општинама као и борачке организације да се укључе и да преко медија и друге погодне начине обавесте грађане како не би протекли рокови.

Звездан Ристић
Покрет Љубав Вера Нада

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.