БЕСМИСЛЕНО – Одлуком о МЗ укинута могућност контроле изборног процеса

0

У Куршумлији су се почетком 2018 године делимично спроведени избори за Савете МЗ.  Од истих се одустало јер су се појавили снимци из више МЗ који говоре све.  Наиме Статутом општине прописано је да су избори тајни а одржали се јавни.

Након ових али и још неколико снимака које можете видети на јутјуб каналу КУРШУМЛИЈА, практично су  натерани су да прекину тај циркус.  У више месних заједница изабрани су чланови Савета  који и нису са те територије. Тако да од тада имамо ситуацију да они овако изабрани троше паре грађана а има и оних којима су годинама истекли мандати али паре се троше и троше. У ниједној МЗ нису уведене привремене мере а требале  су. И након  најновије накарадне одлуке о МЗ донете 14.09.2020 још нису, а  да ли су се стекли услови закључите сами.

Како се намерно одуговлачи, одржава и подржава безакоње, паре троше они који то неби смели? То изгледа овако. Нови Закон о локалној самоуправи донет 20.06.2018. Општине имале рок да своје статуте ураде у року од 9 месеци (чл 41 став1).  То је  максимално одуговлачено па је нови Статут донет  05.03.2019 год. Сва остала акта значи и Одлуку о МЗ требало је донети у року од 9 месеци. тј до 13.12.2019. Закаснили су само 9 месеци. Замислите сада док нелегални савети МЗ прилагоде своја акта, па онда спроведу нови  избори по овој назадној одлуци.

По новој одлуци контрола избора за Савете МЗ је немогућа!

Све су осмислили тако да се избори могу покрасти по закону. Замислите у ,,регуларним“ изборним условима учесници  имају право на представнике у РИК-у, ОИК-у и бирачком одбору. Па се поред свега тога дешава шта се дешава. Замислите демократичност избора кад учесник у истим нема право на свог представника ни у једном од три тела која спроводе изборе!

Кандидати за чланове савета немају право на свог човека у ОИК  јер је предвиђено да иста постоји само у сталном саставу (члан 25 став 5).

Другостепена комисија бира се истовремено као и ОИК  (члан 31) и чине је само само представници власти. Такође ради само у сталном саставу.

Кандидати за чланове Савета не могу имату своје представнике (члана и заменика члана) чак ни у бирачком одбору !!!  Чланом 27 и бирачки одбор ради само у сталном саставу од 3 члана које именује ОИК.

Јавност у раду предвиђа да се грађани обавештавају преко огласних табли које не постоје. Намерно је остављено недоречено и то ко чува документацију ( МЗ или општина). Тако да могу да наставе да шетају грађане који су заинтересовани а имају и смелости да траже да погледају документацију своје МЗ, што прописује чл 13, а што се често дешавало.  Кандидати за члана Савета морају имати подршку најмање пет грађана, нејасно је требају ли се потписи  оверавати или не.

Дакле имамо ситуацију да нелегално изабрани чланови Савета могу сами без грађана (Збора),  да мењају и прилагођавају Статут МЗ. Да ли ће то учинити водећи се потребама грађана или наложеним потребама оних који су их ту довели и који им омогућавају нелегалан рад!!! Из апсурда у апсурд.

Погледајте како у пракси изгледа спровођење  ,,ТАЈНИХ“ избора а о чему смо писали и упозоравали и тада . Послушајте за кога гласају и како!!! Овде је показано и како изгледају нормални избори за Савет МЗ.

Смехотресни избори за МЗ Марковиће у Куршумлији – Ексклузивни снимци

Ко жели да детаљније погледа и проучи тему: Службени лист општине Куршумлија бр 53/20202 https://kursumlija.org/fajlovi/uprava/sluzbeni-list/2020/Sluzbeni%20list%2053-2020.pdf страна 598

Ми припадници  покрета Љубав вера нада залагаћемо се где год можемо и колико можемо за конкретне одлуке које ће демократију довести на виши а не нижи ниво. У наредном периоду покушаћемо да разним предлозима нових одлука, односно изменама и допунама већ постојећих    направимо исте праведнијим, хуманијим и оправданијим са становишта грађана. Ја као одборник стојим свим грађанима на располагању да се њихов глас чује где треба. Проверите колико делима стојимо иза својих речи.

 

Звездан Ристић

ЉУБАВ-ВЕРА- НАДА

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.