Срамота – Статут општине Куршумлија не предвиђа ванредно стање

7

Господине Ловићу сазовите скупштину не играјте се, не кршите највиши правни акт општине.

Ситуације у којима се налазимо постављају питање: Колико овакво уређење општине има смисла? Може ли и колико дуго Штаб за ванредне ситуације без скупштине да доноси валидне одлуке. Ниједним прописом није прописао да ванредна, ратна стања и елементарне непогоде суспензују рад представника народа тј рад скупштина.

Да подсетимо да је Статутом општине Чланом 66 предвиђено да Општинско веће 16) доноси акта из надлежности Скупштине општине у случају ратног стања или елементарних непогода, с тим што је дужан да их поднесе на потврду Скупштини чим она буде у могућности да се састане. Скупштина је у могућности да се састане, зашто је не сазивате.

Да ли је ово ванредно стање квалификујете као ратно стање или су у питању елементарне непогоде или једноставно не постоји јер га нисте Статутом који сте донели предвидели? Уколико мислите да је спорно тумачење Статута морам Вас подсетити ко исти тумачи: Аутентично тумачење Статута Члан 142. Аутентично тумачење Статута доноси Скупштина општине на предлог Општинског већа.

У надлежностима Скупштине општине у члану 41. стоји који говори о надлежностима скупштине стоји да скупштина:
9) образује и уређује организацију и рад организација и служби за потребе Општине;
41) образује робне резерве и утврђује њихов обим и структуру;

Потребно је донети низ мера ради заштите грађана а уско су везана за финансиска средства из буџета. Како Штаб за ванредне ситуације ни у ком случају не може на себе у неограниченом року преузети све функције и овлашћења локалне самоуправе (скупштине и већа) а ово може потрајати недељама тј. месецима, молим сазовите скупштину јер је потребно благовремено донети низ мера. У противном бићете одговорни и за произведено стање и кршење највишег правног акта општине узурпацијом власти.

Ко жели може погледати Статут на следећем линку http://kursumlija.org/fajlovi/uprava/STATUT%20OPSTINE%20KURSUMLIJA%202019.pdf

Звездан Ристић

Podeli.

7 коментара

 1. Od Lovića očekujete da ispoštuje najviši akt i protokol predviđen za obe situacije??? Ma ‘ajde bre… Kako od čoveka koji radi sve protiv zakona i na štetu opštine očekujete da ispoštuje zakon? Jeddini zakon koji on poštuje je novac kuršumličana koji strpa u svoj džep. Da se kladimo da ne zna koliko ima? Utuvio „gospodin“ sebi u glavu da je Bog,zakon i red i da je nedodirljiv. I džabe mu postavljaš statut pod nos. Da je bio pismen,pročitao bi ga davno. I nema on para jer je pametan pa ih je zaradio na pametna ulaganja ili projekte . Neee…on je samo savršeno namazan i pokvaren pa ………. sve dok ima odakle da uzima. Njemu čak i odgovara takvo rasulo kao što je sada. Nego, treba razmišljati o kraju vanrednog stanja. Može da mu se desi da dobije preko prstiju. I da ga smeste negde gde će mu jedina razonoda biti da čita statut o koji se oglušio. Ako se to desi,a znamo svi da hoće,mi njega nećemo da zaboravimo. Nosićemo mu i pite i kiflice i sve ono što naša deca ne mogu da jedu jer im je roditeljima uskratio svaku mogućnost pristojnog života i zarade. I iskreno se nadam da će mu svaki zalogaj zapasti! Nije njemu mesto na toj funkciji gde je! Niti ume da se rukovodi dužnošću niti poštuje građane u čijoj je službi! On treba da služi vama,ne vi njemu. Skidajte taj „ćuti,može i gore“ povez sa očiju. Pamet u glavu i stvari u svoje ruke,a ne da vam savremene secikese diktiraju način života.

  • Pravi naziv SECIKESE! Kako sad da slušaju potrebe naroda kada su im misli okrenute gde i kako prigrabiti još novca?! Samo oni i njihova deca treba da žive, mi možemo i da pocrkamo! Moreeee, naučićete svaku tačku zakona, pravda je spora ali dostižna!

 2. Opština i organ uprave su smejurija .Šta da očekujete od lica koja nemaju znanje, veštinu za poslove sekretara opštine, izmišljeni pomoćnik sekretara.
  Ljudi u opštini su na rukovodećim mestima neznalice a oni koji znaju se šikaniraju.
  Zamislite drim tim :Milijanovićka, Nataša -živkina , Sneža , Burda, Miljan, gospode triput ti se molim.
  Zvezdane ti si zlo jer imaš znanje i umeće u organizaciji. Kako tebe da sluša direktor Čarapić koji baš sada ore njivu u trajkov lug. Zov sela smrdi i kad se vozi Džip .
  Mnogo će ovo da potraje.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.