НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ! Молебан и литија у Куршумлији !

1

СВЕ ЈЕ ТО ПО ДОПУШТЕЊУ БОЖЈЕМ

Одломак из будућег трећег издања књиге Ненада Андрића „Пешке кроз Свету Гору“:

„Добри мој оче, шта да радимо да би свима нама у Србији било боље? Све нам је горе и горе, све дубље тонемо, не види се излаз. Ниједна власт се није показала способном, шта нам је чинити?“, упитао сам једном овог пустињака. „А што се ви у Србији толико буните и кукате? Добили сте шта сте заслужили, сами сте криви. Какав народ, таква власт! Да се свако од вас у Србији прекрстио, урадио велику метанију и овако помолио: „Господе, не допусти да нам тај и тај буде председник или премијер, не дај да нам узму Косово“, нема шансе да би вам Бог допустио страдање! Велика већина је отпала од Бога, зато толико и патите. Ко се моли и живи јеванђељски, њему ће Бог помоћи. Када се сви поправите и окренете Богу, тада ће вам бити боље. Сада ћу ти испричати једну поучну причу, па ти сам изведи закључак“, рекао је пустињак.
„У Византији је живео један монах који се замонашио по „инерцији“; ни сам није био сигуран да ли заиста жели монашки живот. Тај монах није био баш светли пример монаштва, али је, на изненађење многих, постао епископ. Убрзо се погордио.Умислио је да је, као епископ, бољи и важнији од других. Тада му је јавио анђео Господњи и рекао: „Преосвећени владико, зашто се гордиш? Ти си по Божјем допуштењу изабран за епископа, не зато што си то заслужио, већ зато што горег од тебе нисмо могли да нађемо. Овај народ је такав да заслужује много горег епископа, али ми га не нађосмо. Да смо успели да нађемо таквог, ти никад не би постао владика!“, испричао је пустињак. „ Ето, увек имајте на уму да вам се све дешава по заслузи и да од горег може бити горе. Зато немојте да се буните, већ радите на себи. Ако се ви поправите и људи око вас ће бити бољи, а онда ћете добити владара каквог заслужујете. Све је то по Божјем допуштењу“, завршио је пустињак.

Podeli.

1 коментар

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.