SSP Kuršumlija: Zaštitimo reku Toplicu!

0

Okupili smo se danas  u selu Pepeljevac, jer ne možemo više da zatvaramo mesecima oči, dok  ova vlast  svakodnevno pokazuje da ih ne interesuje  životna sredina i ljudi koji u njoj žive, poručili su aktivisti Stranke slobode i pravde iz Kuršumlije. Reka Banjska, svojim tokom, od fabrike Simpo (nekadašnji Šik Kopaonik), pa do ušća u reku Toplicu, i dalje rečnim tokom  do prokupačke opštine, odnosno do sela Točane su mrtve reke. U njima ne postoji živi svet. Stradalo je sve što je bilo u njima. Nestale su sve autohtone vrste riba, žabe i rečni rakovi. Reka Toplica  vekovima  je bila izvor života za žitelje njene doline, živeli su sa njom , živeli od nje, dok danas narod od nje okreće glavu, zatvara nos , noću i danju zatvara prozore i vrata, jer ne može da diše.

Pogledajmo danas ratarske kulture koje se nalaze pored reke toplice. Kukuruz je izgoreo još pre mesec dana, a znamo da je  država  narodu već naplatila porez za ove njive, naplatila PDV za naftu, seme, mineralna đubriva, zaštitna sredstva, a zauzvrat narod je dobio  zagađene reke iz kojih ne može da koristi vodu za navodnjavanje, deca ne mogu da se kupaju, ribolovci ne mogu da pecaju ribu, ugrožena je čak i jedna od najvećih kolonija sivih čaplji u Srbiji, koja se nalazi pored korita reke Toplice u selu Krčmaru.

Želimo da ukažemo i na to, da mi ne  imenujemo zagađivače, nismo protiv radnika koji rade u tim preduzećima i ne želimo da se te fabrike zatvaraju, ali želimo da rade po ekološkim standardima, jer nam  je zdravlje građana  i životna sredina  na prvom mestu. Podsećamo i na to da je  obaveza i dužnost organa lokalne samouprave u Kuršumlijii i ovog režima  da registruju zagađivače, da ih obilaze, uzimaju uzorke vode za analizu, upozoravaju, po potrebi i kažnjavaju, a i da izgrade kolektore za prečišćavanje vode.

I za kraj, bićemo pored reke Toplice i reke Banjske, branićemo ih i zaštititi, jer nam je to obaveza i dužnost prema našim pokolenjima. Ne smemo dozvoliti da budu najzagađenije reke u Srbiji!

Opštinski odbor SSP Kuršumlija

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.