SSP Kuršumlija:  Pitanje regularnosti otvaranja isturenog odeljenja privatne srednje medicinske škole „Dositej“ iz  Beograda u Kuršumliji

0

U sredstvima javnog informisanja juga Srbije je najavljeno otvaranje odeljenja srednje medicinske škole “Dositej” iz Beograda u prostorijama OŠ “Miloje Zakić” u Kuršumliji.

Direktor OŠ “Miloje Zakić” Radica Jović na odborničko pitanje na poslednjoj sednici SO Kuršumlija o otvaranju srednje medicinske škole “Dositej” iz  Beograda – navela je  jedini motiv kojim se rukovodila da se izda prostor za otvaranje te privatne škole želju učenika  da pohađaju medicinsku školu- o čemu je sprovela anketu među učenicima .

Nije prvi put da se drastično krši  zakon i drugi važeći propisi  vezano za otuđenje i davanje u zakup školske imovine od strane navedene direktorke. Dobro je poznata javnosti afera vezana za otuđenje dela školske imovine u  izdvojenom odeljenju u Lukovskoj banji – kada je ta direktorka  u sprezi sa Školskim odborom sve preduzela da se donese  odluka o nezakonitom raspolaganju školskom  imovinom  za izgradnju teniskog terena za potrebe ugostiteljskog preduzeća AD “Planinka” i njihove goste.  

Amnestiranje od strane ministarstva prosvete i dr. organa ovakvog  nezakonitog postupanja  direktorke škole –ima za posledicu osnovanu sumnju da je  ponovljeno  nezakonito raspolaganje školskom  imovinom i  to ustupanjem dela zgrade OŠ “Miloje Zakić”  privatnoj medicinskoj školi i to kršenjem odredbi Zakona o javnoj svojini  i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti  neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini , kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda.   

U vezi s tim  uočavaju se mnoge nelogičnosti i neregularnosti u budućem radu škole – vezano za nastavu ( na sajtu škole nema rešenja o verifikaciji ovog odeljenja u Kuršumliji) , jer se ne može izvesti zaključak o ispunjenosti  uslova za zakonito  održavanje  nastave zbog nepostojanja  nastavne baze za održavanje nastave i medicinske prakse u  odgovarajućim  medicinskim  ustanovama.

Zbog navedenog pozivamo ministarstvo prosvete da izvrši   kontrolu regularnosti otvaranja odeljenja medicinske škole “Doisitej” u prostorijama OŠ “Miloje Zakić”. 

Postavlja se  pitanje racionalniosti otvaranja jedne takve škole , kada se smanjuje broj učenika za upis u  srednje škole Kuršumlije , svake školske godine. 

Pitanje je kako direktor jedne osnovne škole može samostalno da odlučuje o otvaranju srednje škole u jednom gradu – jasno je da je direktorka izašla izvan zakonskih  nadležnosti i  kompetencija.

Jednom već ranije opravdano razrešenoj direktorki a koja je na nezakonit način vraćena ponovo na istu dužnost, njenim neuzakonitim radnjama se mora stati na put.   

Zahtevamo hitno postupanje čelnika opštine  kao i javnog pravobranioca da preduzme radnje vezano za zaštitu javne svojine, zbog  ponovnog nezakonitog raspolaganja opštinskom imovinom . Pozivamo i osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji da po službenoj dužnosti  na osnovu  saznanja preduzme sve istražne  radnje po ovom predmetu. 

 

Mišljenja smo da se deci Kuršumlije  koja žele da upišu medicinsku školu moglo izaći u susret zahtevima prema ministarstvu prosvete za povećanje broja odeljenja u već postojećoj državnoj srednjoj medicinskoj školi u Prokuplju kako bi se svi zainteresovani upisali a zadatak lokalne samouprave bi bio finansijska podrška učenicima i roditeljima kroz povećanje učeničkih stipendija i pokrivanje putnih troškova.

 OO Stranke slobode i pravde – Kuršumlija

 

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.