Srbijo pamti januar 1916- Retrospektiva

0

Značaj današnjeg datuma za našu OTADŽBINU a posebno za našu vojsku u januaru 1916.godine, kada joj je i definitivno pretila opasnost od fizičkog nestajanja (umiranja na Albanskoj obali u Italijanskoj okupacionoj zoni kod Valone).
Evo prilike, da malo podsetimo naše potomke i prijatelje na predistotiju evakuacije sa Albanske obale i iskrcavanja SRPSKE VOJSKE na ostrvo KRF u Jonskom moru.
11.decembar 1915.
Predsednik naše vlade PAŠIĆ kategorično od saveznika traži i zahteva HITNU EVAKUACIJU SRPSKE VOJSKE iz Albanije u Solun.
ENGLEZI, traže da Srbi nastave pešačenje još 200.km obalom pored mora od DRAČA do VALONE, jer im navodno nije bezbedno pristajanje brodova u Draču i Medovi zbog plitkog mora i Austrougarskih podmornica.
ITALIJANI, zabranili da se SRBI približe VALONI (njihova okupaciona zona) bliže od 80.km i odbili da upute svoje odrede za zaštitu Srba, a sporazumom od 10.maja 1915.god.postignutim sa Englezima i Francuzima, imali su GLAVNU KOMANDU NAD POMORSKIM OPERACIJAMA U JADRANU.
16.decembar 1915.
Regent Aleksandar Karađorđević, obratio se ruskom caru NIKOLAJU II ROMANOVOM i obavestio ga da SRPSKOJ VOJSCI preti najstrašniji svršetak, jer je nakon jezivog povlačenja na primorje od OBEĆANE POMOĆI SAVEZNIKA NIJE SAČEKALO NIŠTA.
Telegram završava sledećim rečima;
„Ja se nadam da će ovaj moj apel naići kod Vašeg Veličanstva, koji se uvek očinski starao za Srpski narod i da će intervenisati kod saveznika, da spase Srpsku vojsku od katastrofe, koju nije zaslužio a koja predstoji“.
19.decembra 1915.
RUSKA VLADA IZJAVILA
„…da će staviti u pitanje i SAM SAVEZ sa zapadnim saveznicima, ako se odmah ne učini sve DA SE SPASE SRPSKA VOJSKA“.

21.decembar 1915.
Francuska nakon ultimatuma Rusije zahteva DEMARŠ u Rimu i da se odobri privremeni smeštaj Srba kod Valone. Pod velikim pritiskom Italija je prihvatila traženo.
6. januar 1916.
Prvi konvoj sa oko 9.000 Srba (polovina ranjenici i bolesnici) ukrcao se u luci DRAČ i krenuo prema Africi u Tunis i mesto BIZERTU.
11. januar 1916.
Bez konsultacije sa Englezima, jedan odred Francuske vojske, tačnije VI (šesti) ALPSKI LOVAČKI PEŠADIJSKI BATALJON (jačine 1500 vojnika) oko 02,30 h uplovio je u Krfsko pristanište sa 3. krstarice bez svetala pod okriljem noći. Komandant fregate poručnik AVIA naredio je iskrcavanje i istog dana do 10,30 h zaposeli su sve glavne tačke u gradu bez pruženog otpora (luka, stara tvrđava, dvorac Ahileon južno od grada Krfa kao buduća oficirska bolnica..).
Ps. Tek 4.dana nakon zaposedanja luke i grada Krfa, stavljeni su pod komandu generala MONDIZERA, koji nije ni bio obavešten o zaposedanju KRFA.
14. januar 1916.
Obaveštena Srpska strana da je KRF odobren kao BAZA ZA OPORAVAK I REORGANIZACIJU SRPSKE VOJSKE.
18. januar 1916.
U luci VALONA ukrcavanje prvih srpskih vojnika na brodove i iskrcavanje u luci sela Govino (mi kažemo GUVIJA) oko 6.km severno od grada Krfa.
Istoga dana iz BRINDIZIJA (Italija) na Krf je stigao i NIKOLA PAŠIĆ, a po zahtevu regenta Aleksandra na 11.gusto kucanih strana napisao traženi izveštaj, sa kime je sve i kakve kontakte imao od odlaska iz Skadra pa do dolaska na Krf.
18. januar – 23.februar 1916.
Ukrcano i evakuisano 113.050 vojnika i starešina i oko 15.000 izbeglica. U oblasti Valone ostalo je samo 13 068 vojnika da se brinu za 10.144 konja koji su evakuisani na Krf tek početkom aprila 1916. godine.
Tek poslednjeg dana ukrcavanja 23.februara 1916. i sa poslednjim transportom ukrcao se i regent ALEKSANDAR u pratnji generala BOJOVIĆA u Valoni i istog dana stigao na Krf.
PS. Nije želeo da se evakuiše iz Valone (iako je imao lakšu operaciju) sve dok i poslednji vojnik SRPSKE VOJSKE ne bude ukrcan na brod u Valoni i napusti Albansku obalu.
TOKOM EVAKUACIJE I TRANSPORTA SRPSKE VOJSKE I CIVILA IZ ALBANIJE
NA KRF – angažovano je: 81.transportni brod sa bruto tonažom od 223.000 tona, od čega:Italijanskih – 45, Francuskih – 25, Engleskih – 11 i sa UKUPNO 322. plovidbe. U OBEZBEĐIVANJU TRANSPORTNIH KONVOJA, učestvovalo: 4. bojna broda, 183.krstsrice, 438.razarača, 63.torpiljrrke i 471. podmornica.
UKUPNO 1169. plovila od čega je 1/3 obezbedila Italijanska flota (što decenijama, pa ni dan danas nije poznato većini našeg naroda) učeni smo da su to sve obavili Francuski brodovi. Evakuisano 135.591.oficira i vojnika i (oko 2.000 ranjenika na Koziku u Francusku).
GUBICI SAVEZNIČKE FLOTE TOKOM OBEZBEĐENJA TRANSPORTA
1. krstarica, 2. razarača, 6. diftera i 5. podmornica. CENTRALNE SILE IZGUBILE SU: 2. razarača i 5. podmornica.
POSEBNO ISTIČEM: NIJEDAN TRANSPORTNI BROD SA NAŠIM VOJNICIMA I CIVILIMA NIJE POGOĐEN NITI POTOPLJEN TOKOM UKRCAVANJA, PLOVIDBE I ISKRCAVANJA NA KRFU.
Naši gubici po drugim osnovima bili su: 18. poginulih i 80.ranjenih SRPSKIH VOJNIKA.
R E Z I M E
Tako je iz Albanije na Krf prevezeno 147.591. osoba i kada se tome doda i broj prevezenih u Tunis, Francusku i na Korziku i oko 5.600 vojnika i oficira koji su se zajedno sa Francuskim trupama povukli iz Makedonije u oblast Soluna tokom decembra 1915.godine, to je: UKUPNO 164.691. vojnika i starešina SRPSKE VOJSKE. Tokom povlačenja iz Srbije imali smo oko 150.000 mrtvih i 77.278 nestalih vojnika i oficira, kao i 166.422 civila. UKUPNI GUBICI: Oko 243.877.ljudi.

Eto čestiti potomci i poštovani prijatelji, koliko je teška, surova i stravična sudbina naših predaka, a nama teško DA IH BAR DOSTOJANSTVENO PAMTIMO I NIKADA NE ZABORAVIMO?

Kuršumlija bez cenzure

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.