Ko je dozvolio rušenje Evrope ?!

0

Svedoci smo rušenja u samom centru grada u ulici Nemanjinoj broj 1 najstarije zgrade u našem gradu –objekta „Evropa“ , koja je imala status „pod prethodnom zaštitom“ na osnovu Plana generalne regulacije Kuršumlije (usvojen 2016. godine) , na osnovu elaborata Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 2012. godine i elaborata teritorijalnog nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš .

Kako je to uopšte moguće ?

Ko je dozvolio preduzeću AD „Planinka“ rušenje , ko je izdao dozvolu za rušenje ili nije ni izdata već samo za rekonstrukciju tog objekta i nadogradnju, kako stoji na sajtu SO Kuršumlija .

Postavljamo pitanje predsedniku opštine Radoljubu Vidiću , jednom od suvlasnika tog preduzeća – da odgovori da li je ovo što gledamo rekonstrukcija ili rušenje , to jest potpuno uništavanje kulturnog dobra pred očima građana Kuršumlije.

Jasno je da je predsednik Vidić u sukobu interesa kao suvlasnik AD „Planinka“ dozvolio svojim službama ili možda naredio da izdaju građevinsku dozvolu njegovoj firmi suprotno Planu generalne regulacije Kuršumlije u kome je jasno predstavljeno „istorijsko jezgo grada“ sa 12 zaštićenih objekata , a hotel „Evropa“ je pod brojem 4 .

Da li kao predsednik opštine treba da radiš u interesu grada i građana koji te plaćaju , ili u interesu sopstvene firme .

Ako to nije istina da pogoduješ sebi i svojoj firmi -pošalji građevinsku inspekciju u Nemanjinu 1 da obustavi radove koji nisu u skladu sa Planom generalne regulacije Kuršumlije i u skladu sa izdatom građevinskom dozvolom, i odgovorne pozovi na odgovornost.

Predsednik opštine i vladajuće strukture opštine su dužne da poštuju i čuvaju kulturno nasleđe, istoriju i tradiciju grada na čijem su čelu.

Neoprostivi su nesavesnost i bahatost koju su ispoljili u ovom slučaju .

Vidiću – pokaži da imaš bar malo savesti i zaštiti interese ovog grada (što ti je i dužnost) i naredi svojoj firmi , svom direktoru i partijskom šefu Raičeviću da obustavi uništavanje „Evrope“ i vrati je u prvobitno stanje u skladu sa mišljenjima 2 Zavoda – u izvorni autentični oblik iznetog u elaboratu i na osnovu autentičnih slika jednospratnog objekta karakterističnog oblika i fasade koju ste vi prethodno uništili nestručnom rekonstrukcijom.

ILI PODNESI OSTAVKU !!!

Vidiću – dužan si kao predsednik opštine da odgovoriš građanima i na pitanje – kako je tvoja firma AD „Planinka“ uopšte došla u posed ovog objekta i zemljišta pod objektom i šire u samom jezgru grada koji uživa prethodnu zaštitu , koje godine , po kom osnovu , kada se zna da je to vlasništvo naše opštine više od jednog veka (sagrađen 1892. godine) .

Kuršumličani čekaju odgovore !

Pozivamo svu javnost da stane u odbranu opštinske imovine i kulturnog nasleđa i istorije našeg grada, kako bi imali šta u budućnosti da pokažemo i ostavimo svojim potomcima.

Vratimo „Evropu“ !

Stranka slobode i pravde – Kuršumlija

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.