Hitno smeniti direktora Predškolske ustanove „Sunce“ u Kuršumliji

0

Petogodišnje dete – devojčica je sama neopaženo izašla na otvorenu kapiju vrtića predškolske ustanove „Sunce“ u Kuršumliji i nakon hodanja 1,5 kilometar dalje nju je pronašla prodavačica prodavnice u naselju Markoviće.

Treba zamisliti put i prolazak malog deteta sa nepunih 5 godina prometnom Kosovskom ulicom i ispred preduzeća „Simpo ŠIK“ a.d., kao i dalje magistralom kroz Markoviće , sa kakvom opasnošću je bila suočeno .

Zahvaljujući prisebnosti prodavačice – dete koje je skoro 2 sata neopaženo nestalo i samo tražilo svoju mamu – vraćeno je u vrtić.

Takav skandal nije viđen u dosadašnjem poslovanju ove ustanove .

Šta reći o ponašanju nadležnih odgovornih ove ustanove.

Naglasili su da će biti pokrenute zakonske mere i neki disciplinski postupak protiv vaspitačice .

Stranka slobode i pravde u Kuršumliji ističe da se ovakvim ponašanjem ustanove peru ruke i skida odgovornost sa direktora ustanove – kao zakonskog zastupnika i jedino zakonski odgovornog lica za sve propuste jedne ustanove.

Direktor PU „Sunce“ Marija Pećaranin – u skladu sa važećim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja gde je članom 128. stav 7. u tački 4. propisano – da ministar razrešava direktora ako je utvrđeno da u ustanovi nisu sprovedene mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika – na osnovu odredbe ovog propisa direktno je odgovorna za događaj i treba biti razrešena sa dužnosti direktora te ustanove, jer je događaj direktno prouzrokovao ugrožavanje zdravlja deteta i opasnost za njegov život , obzirom na uzrast i preteće opasnosti saobraćaja .

Sledstveno tome i unutrašnjim aktima – koji su na osnovu čl. 108. i 109. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja morali biti doneti u ustanovi , i to:

-Pravilnik o merama i načinu i postupku zaštite i bezbednosti učenika za vreme boravka u vrtiću i svih aktivnosti koje organizuje PU “Sunce“ i

– Pravila ponašanja u ustanovi PU „“Sunce“ time ističemo direktnu povredu ovih akata ustanove od strane direktora i koji su i doneti radi očuvanja bezbednosti i zdravlja dece te predškolske ustanove.

Ovim događajem je ugroženo zdravlje deteta i ne treba podsećati nadležne vlasti našeg grada – da bi morali hitno da smene direktorku ove ustanove.

Sa navedenim Stranka slobode i pravde u Kuršumliji poziva nadležne naše opštine i zahteva da odmah pokrenu postupak i razreše Mariju Pećaranin dužnosti direktora PU „Sunce „ zbog ovakvog propusta i povrede zakona .

SSP Kuršumlija

Podeli.

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.