Пензионери ево како да подигнете пензије без одласка на шалтере

6

НБС је на свом сајту дала инструкције како да лица старија од 65 година подижу пензије без одласка на шалтере пошта или банака. Обратите пажњу јер ово не важи за пензионере млађе од 65 година, као ни за друге некнаде (наглашено је само за пензије).

То се може урадити на два начина а за њих се опредељује тако што ће назвати број посебан број телефонске линије банке отворен у ову сврху и определити за начин исплате:

1. Исплатом пензије овлашћеном лицу.

Пуномоћје не мора бити оверено, важиће једнократно. Може бити на обрасцу или дато слободном руком али мора да садржи ове податке Име и презиме даваоца овлашћења, ЈМБГ, адреса, исто то за овлашћено лице. Треба навести број рачуна, износ и код које банке се води рачун. Износ навести бројчано и словима као и датум давања овлашћења.
Један примерак пуномоћја узима банка, а уз то морате имати лична документа даваоца овлашћења и овлашћеног лица на увид. Банка може средствима комуникације проверити дали је овлашћење дато.

2. Исплатом пензије преко поште на кућну адресу.

Ако се изјасните да вам пензије доставља пошта морате навести износ који желите да се достави. Банка су такође дужне да даном ступања на снагу ове инструкције комуницирају с корисницима позивајући их телефоном како би сазнале на који начин желе да им се пензија исплаћује у ванредним условима. Уколико не буде никога на адреси пошиљка се враћа у пошту и чува у већ постојећим роковима. Позивом на посебан број може се договорити поновна исплата. Добро је да при контакту са банком проверите која адреса је код њих заведена и да ли сте налазите на тој или некој другој адреси.

Напомена пензионерима да ће следећа пензија бити исплаћена не у два већ у целости и да ће вбити увећана за 4000 динара, да неби било забуне око износа који треба да наведу, цела пензија +4000 динара.

Бројеви телефона неких пословница:
ОТП банка Куршумлија 027/381-133, ОТП Блаце 027/371 339. ОТП Прокупље 027/334‑280
Комерцијална банка Куршумлија 027/380‑820 , Комерцијална Блаце 027/371‑252, Комерцијална Прокупље 027/322‑708, 322‑760, Комерцијална Житорађа 027/8362‑791, 8362‑939
ПИО Фонд контакт телефони 0700/017-017 ili 011/3060-680,

Ево примерка овлашћења:

Ево линка где можете прочитати комлетну одлуку НБС.
https://www.nbs.rs/internet/latinica/saopstenja/Instrukcija_isplata_penzia.pdf

Звездан Ристић

Podeli.

6 коментара

  • Hvala tebi Zvezdane, ali na žalost ovaj obrazac ne važi kod nas u pošti.
   Posle sat vremena čekanja sa punomoćjem po uzoru na ovo koje je NBS postavila, vratili su me uz izgovor DA SAMO NA NJIHOVOM OBRAZCU punomoćja može da se podigne penzija za lica koja su starija od 65 godina, tako da sam dzabe čekao, uz izgovor da samo do 14 može da se podigne.
   Verovatno NBS ne zna kakve obrazce postavlja, pa treba da pita stručnjake iz pošte.
   P..S. kada pozovete kol centar PŠ, dostavu penzija na kućnu adresu uopšte ne preporučuju..navodno dugo se čeka, bolje da se podigne preko punomoćja

 1. Neverovatno da su u Srbiji penzioneri sve ekonomisti i pravnici.To sto to Zvezdane obavestavas to je OK Samo jedna napomena STA MISLITE DA LI SVAKI PENZIONER ZNA DA URADI TO?

 2. To je sigurno ovaj strucnjak bivsi postar i odbornik i sadasnji upravnik poste smislio, on je mnogo pametan i pismen, t.j. dok mu je brat na mestu gde jeste e posle izbora ce da se vidimo.

 3. To što penzioner nezna ima ko zna i zna kako da se svakom penzioneru pomogne ali takvi ne mogu da dodju do izražaja.Postoje pojedinci koje je život naučio i razvio instikt preživljavanja ,oni misle brzo ali svojom glavom.
  Uloga opštinskog štaba je da reši sve probleme u vreme vanrednog stanja.?

Napiši komentar

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove bloga „Kuršumlija bez cenzure“. Molimo korisnike da se suzdrže od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.